Blog

Vežbanje u letnjim mesecima zahteva unošenje više tečnosti

* * * * *

Godišnji odmori i školski praznici su iza nas, i verovatno ste uzeli malo odmora i prepustili se uživanju, izlascima, roštiljanju, sladoledu i sl., te poremetili uobičajeni režim treninga i prehrane. Ukoliko ste se malo previše opustili tokom leta, ne brinite – niste jedini. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam olakšati povratak treningu nakon duže pauze.

Ne žurite

Telo prirodno gubi mišićni tonus nakon dužeg perioda bez treninga. Bez obzira na intenzitet vaših ranijih treninga, zapamtite da će vam trebati malo vremena da se vratite na stare staze nakon bilo kakve duže pauze. Počnite s kraćim i lakšim vežbama, te polako produžavajte trajanje treninga i opterećenje kad osetite da ste spremni za to.

Promenite ishranu

Tokom leta je često vrlo teško pridržavati se pravilne ishrane, ukoliko se vraćate svom režimu treninga, morate se vratiti i pravilnoj ishrani budući da su vam potrebni razni nutrijenti kako biste se vratili u formu.

Postavite ciljeve

Postavljanje jasnih ciljeva može vam pomoći u pridržavanju planiranih treninga i kvalitetne ishrane. Za početaki postavite nekoliko manjih, dostižnih ciljeva koji će vam pomoći da zadržite motivaciju. Kad ostvarite neki od ciljeva nagradite se danom odmora ili na neki drugi zabavan način kako se ne biste previše iscrpeli.

Ne zaboravite na zagrevanje i istezanje

Zagrevnje i stezanje je krucijalno za izbegavanje povreda, pogotovo kad se vraćate treninzima nakon dužeg perioda smanjene aktivnosti. Deset do petnaest minuta zagrevanja pre treninga vam neće samo pomoći u prevenciji povreda, već će i poboljšati samo izvođenje treninga. Nakon perioda neaktivnosti mišići su obično krući nego inače, pa je istezanje odličan način za opuštanje i pripremu mišića za sledeci trening.

Slušajte svoje telo

Kao i uvek, vaš uspeh zavisi od poznavanja i uvažavanja granica vašeg tela. Kad se pokušavate vratiti u formu, obratite posebnu pažnju na to kako vaše telo reaguje na treninge. Budite oprezni kako ne bi došlo do istezanja, uganuća ili težih povreda..