HIIT je na engleskom skraćenica za High Intensity Interval Training, odnosno visoko-intenzivni trening sa intervalima. Dakle, HIIT je vežbanje koje se sastoji iz kombinovanja osnovnih funkcionalnih vežbi koje se izvode u intervalima kako bi se postigao izuzetno visok intenzitet, dok pauza traje izuzetno kratko i ne dozvoljava telu potpun oporavak, kao što je to karakteristično za neke druge vrste treninga.

Prilikom izvođenja kardia niskog intenziteta, kao što je na primer brzo hodanje, na prazan želudac ova vežba deluje direktno na sagorevanje masti, ali samo tokom njenog izvođenja, HIIT za razliku od toga, omogućava celodnevno sagorevanje masti. Ovaj tip treninga je jako popularan jer se za samo 30 minuta treninga 3 puta nedeljno efikasno tope masti, ubrzava metabolizam i povećava mišićna masa.

HIIT trening je baziran na takozvanom tabata sistemu programiranja treninga. Ovaj model je prvi put primenjen pre 22 godine od strane naučnika Izumi Tabate, od kojeg je i dobio naziv, a sačinjen je od 20 sekundi rada i 10 sekundi pauze koji se smenjuju u okviru 8 rundi različitih vežbi.

Postoji još jedan vid HIIT treninga, tzv. kružni trening koji je zamišljen poput poligona, odnosno 6 do 12 „stanica“ na kojima se radi po jedna serija vežbi, a svaka stanica pokriva drugu grupu mišića.

Rezultati HIIT treninga se vrlo brzo pokazuju: poboljšava se kardiorespiratorna izdržljivost i opšta kondicija, mišićni tonus se povećava, a usled visokog intenziteta vežbanja u anaerobnim uslovima (bez kiseonika) organizam ima potrebu da napravi kompenzaciju i zato posle treninga pojačano troši kiseonik i kalorije tako da se postiže efekat „treniranja i nakon treninga.

Postoji više načina da se izvede HIIT trening. Jedan od njih je sprint na sportskom terenu, trčanje na pokretnoj traci ili što brže izvođenje vežbi na eliptičnoj spravi.

HIIT trening se takođe može uraditi i za kraće vreme u odnosu na kardio niskog intenziteta, obično je 20 minuta sasvim dovoljno.

Klasičan primer HIIT-a
– Zagrevanje od 5 minuta brzim hodanjem ili laganim džogingom
– Zatim ubrzajte tempo što više možete nekih 20-30 sekundi, a potom usporite na
lagani džoging od 1 minut
– Ponovite sve
– Na kraju se odmorite 2 minuta

Za nekih 20 minuta HIIT treninga trebalo bi da se uradi 8-10 sprintova. Ovo možda zvuči lako, ali verujte nam da nije, tako da HIIT treba izvoditi uz oprez i uz obavezno odobrenje doktora.

Ako vam je primaran cilj izgradnja mišića, HIIT bi trebalo da izvodite 2 puta nedeljno i to onim danima kada ne trenirate sa tegovima, kako biste izbegli pretreniranost. Veoma je bidno da svom telu pružite dovoljno vremena za oporavak kako od treninga sa tegovima, tako i od kardia. U slučaju da trenirate sa tegovima 3 puta nedeljno (u šta je uključen i 30 minutni kardio niskog intenziteta rano ujutro ili posle treninga), 1 ili 2 treninga HIIT-a su sasvim dovoljna.

Ako primetite da previše gubite na težini jednostavno izbacite intervalni trening visokog intenziteta. Svako od nas ima različite sposobnosti oporavljanja, tako da morate isprobati različite scenarije kako bi pronašli šta vam najbolje odgovara.

Ishrana za HIIT
U slučaju kardia niskog intenziteta, cilj je da telo iskoristi zalihe masti kao izvor energije. Neka iskustva pokazuju da je kardio niskog intenziteta uvijek bolje izvoditi pre prvog jutarnjeg obroka ili neposredno posle treninga. U ovakvim trenucima zalihe glikogena su najniže i izvodeći kardio niskog intenziteta svoje tijelo dovodite u situaciju da kao gorivo koristi masti. Međutim, ishrana za HIIT trening je skroz druga priča.

Kada radite kardio visokog intenziteta ili HIIT vaše telo automatski traži zalihe glikogena, a ne masti. Ako imate male zalihe glikogena, telo će se samo okrenuti prema mišićima kao izvoru goriva. Očito, to je nešto što sigurno ne želite, pogotovo ako vam je primarni cilj izgradnja mišića. Tako da je najbolje da na jedan sat – sat i po pre HIIT-a imate obrok bogat proteinima i ugljenim hidratima. Na ovaj način ćete dopuniti rezerve glikogena i biti spremni da podnesete kardio visokog intenziteta.

Najlepši dio HIIT-a je da će koristiti zalihe masti dugo nakon treninga pa nekad i ceo dan. Dok kardio niskog intenziteta sagoreva masti tokom samog izvođenja, HIIT kardio trening vašem telu daje mogućnost da se oslobađa masti tokom celog dana.

TERMINI TRENINGA

Odluči na osnovu iskustva. Kako da znaš da je Win Fitness pravi za tebe? Da bi znao da mi imamo ono što tražiš –
treninge koje ćeš obožavati, pravu atmosferu ili ambijent u kom ćeš se osećati prijatno – moraš da probaš.
Čak ni iskustva drugih ljudi ne moraju biti dovoljna. Potrebno je da svojim očima vidiš i svojim čulima osetiš.
Tada ćeš znati.

Moje ime je
Vesna Prokić

Ja sam profesor sporta i fizičkog vaspitanja-master i master sportske medicine sa fizikalnom terapijom. Sa mnom ćete izgubiti kilograme, zategnuti svoje mišiće i oblikovati ih baš po Vašoj meri.

Zajedno ćemo promeniti i poboljšati kvalitet i stil Vašeg života i bićete najbolja verzija sebe. Čekam Vas.

Pratite me na Instagramu i Facebook

KONTAKT

Naš tim je tu da odgovori na sva vaša pitanja i predloge. Kontaktirajte nas na navedeni email ili broj telefona ili popunite kontakt formu. Ne zaboravite, prvi trening je besplatan!

ADRESA

Arsenija Čarnojevića 49
22000 Sremska Mitrovica

TELEFON

+381 63 513672

EMAIL

fitnesscentarwin@yahoo.com

WEBSITE

www.winfitnescentar.com

PITAJTE NAS

Odgovorićemo na sva Vaša pitanja.

POŠALJITE NAM PORUKU

KONTAKT INFORMACIJE

Arsenija Čarnojevića 49
22000 Sremska Mitrovica
+381 63 513672
fitnesscentarwin@gmail.com

Ukoliko imate predloga kako da budemo još bolji pošaljite nam e-mail i uskoro ćemo stupiti u kontakt.