Kardio trening je najefikasniji način za skidanje masnih naslaga, postizanje i održavanja kondicije. Kardio-vežbe su neophodne za svaki efikasan program treninga jer podstiču sagorevanje masnoća ali su ujedno dobre i za celokupno zdravlje organizma. Takođe, ukoliko dugo niste vežbali, i nemate snage za druge treninge, kardio trening uvek možete prilagoditi svojim mogućnostima.

Kardio trening podrazumeva bilo koju vrstu vežbanja gde srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorilo o kardio ili aerobnom treningu. Kroz ove treninge jačamo srce i ceo kardiovaskularni sistem , povećavamo plućni volumen, jačamo mišiće i tetive, topimo masne naslage i oblikujemo svoje telo. Takođe ubrzavamo metabolizam, snižavamo holesterol, povećavamo lučenje hormona rasta, poboljšavamo moždanu cirkluaciju, poboljšavamo varenje, smanjujemo stres i poboljšavamo imunitet.

Kardio trening podrazumeva bilo koju vrstu vežbanja gde srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja. Kada srce radi u tom opsegu onda govorilo o kardio ili aerobnom treningu.

Najčešće kardio vežbe su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca. Naravno, možete napraviti kombinaciju ovih aktivnosti, ali bitno je da trening traje od 30 do 60 minuta.

Sa kardio trenigom je najbolje početi ujutro i tako ćete podstaći organizam da ubrzano sagoreva kalorije u toku celog dana. Za jutarnji kardio trening važno da bude niskog intenziteta.

Kardio vežbama ubrzavate metabolizam, jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Kardio vežbe povećavaju priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju. Takođe, doprinose smanjenju stresa i jačanju imunološkog sistema.

Primer programa kardio treninga
Iskusni bodibilderi uvek savetuju početnicima da u svoje komplekse uključe aerobne vežbe. Pravilne kardio vežbe su odlična prevencija kardijalnih i vaskularnih patologija, od kojih često pate sportisti koji se bave teškom atletikom u srednjim i zrelim godinama. Sportisti koji redovno imaju treninge izdržljivosti, pružaju sebi dugovečnost u sportu.

Opcija 1:
Hodanje sa prosečnim tempom na traci za trčanje – 20 minuta;
Vežbe na orbitreku ubrzanim tempom – 30 minuta;
Vežbe na spravi za suvo veslanje – 10 minuta.

Opcija 2:
Vežbe na stacionarnom biciklu – 10 minuta (zagrevanje);
Intenzivno hodanje na traci za trčanje – 30 minuta;
Orbitrek – 20 minuta;
Steper – 10 minuta.

Karakteristična osobina kardio treninga je njegovo trajanje. Kada planirate ovu vrstu treninga za danas, trebalo bi da imate od jedan i po do dva sata slobodnog vremena. Ova šema je u skladu sa mišljenjem da mast počinje da se razgrađuje tek nakon pola sata treninga, a pre toga telo troši rezerve glikogena.

Karakteristike treninga
Aerobne vežbe su vrsta fizičke aktivnosti, u kojima je uključen veliki broj mišića i sistema tela. Trening je praćen povećanim srčanim otkucajima. Tokom treninga sportista intenzivno koristi kiseonik, koji učestvuje u procesu sagorevanja ugljenih hidrata i masti za proizvodnju ATP-a – glavnog izvora energije u ljudskom organizmu.

Redovne vežbe stabilizuju krvni pritisak, stimulišu metabolizam, jačaju zdravlje i povećavaju energiju. Međutim, da bi aerobne vežbe bile korisne, što bezbednije i produktivnije, trebalo bi da budu pravilno izvedene. Važne karakteristike aerobnog vežbanja su njihova učestalost i trajanje.

Pod učestalošću se podrazumeva broj treninga nedeljno. Za najbolji rezultat, preporučuje se da vežbate 3-5 dana u nedelji. Za početnike najoptimalniji način rada je 3 puta nedeljno, sa intervalima između treninga ne više od 2 dana. U budućnosti broj se može povećati do 5 puta nedeljno.

Trajanje treninga je 30 minuta. Kako se povećava izdržljivost, trajanje je poželjno povećati do 1 sata. Često savremeni poslovni i porodični čovek nije u mogućnosti da odvoji sat vremena dnevno i posveti isključivo treningu. Zbog toga stručnjaci preporučuju kombinovanje vežbi sa svakodnevnim aktivnostima. Na primer, možete ići na posao, u prodavnicu ili do vikendnice biciklom. Ako živite visoko, zaboravite na lift i koristiti samo stepenice i svoje noge.

Najbolje vreme za kardio trening je veče, odnosno period između 17 i 19 sati. Naravno, mnogo zavisi od individualnih karakteristika organizma i svrhe vežbi, ali u glavnom ovi sati za efikasnost sagorevanja masti i brzinu drugih metaboličkih procesa su najoptimalniji. Ako vaš cilj nije sagorevanje masti, već povećanje izdržljivosti, možete raditi aerobne vežbe ujutru. Imajte na umu da je u tom periodu brziina metabolizma najniža, pa izbegavajte preopterećenje.

Možete početi od 5-10 minuta, postepeno povećavajući intenzitet treninga i njegovo trajanje. Pratite svoj puls i opšte stanje. Ako ćete redovno vežbati, bolje je posetiti doktora i razgovarati s njim o mogućim kontraindikacijama.

TERMINI TRENINGA

Odluči na osnovu iskustva. Kako da znaš da je Win Fitness pravi za tebe? Da bi znao da mi imamo ono što tražiš –
treninge koje ćeš obožavati, pravu atmosferu ili ambijent u kom ćeš se osećati prijatno – moraš da probaš.
Čak ni iskustva drugih ljudi ne moraju biti dovoljna. Potrebno je da svojim očima vidiš i svojim čulima osetiš.
Tada ćeš znati.

Moje ime je
Vesna Prokić

Ja sam profesor sporta i fizičkog vaspitanja-master i master sportske medicine sa fizikalnom terapijom. Sa mnom ćete izgubiti kilograme, zategnuti svoje mišiće i oblikovati ih baš po Vašoj meri.

Zajedno ćemo promeniti i poboljšati kvalitet i stil Vašeg života i bićete najbolja verzija sebe. Čekam Vas.

Pratite me na Instagramu i Facebook

KONTAKT

Naš tim je tu da odgovori na sva vaša pitanja i predloge. Kontaktirajte nas na navedeni email ili broj telefona ili popunite kontakt formu. Ne zaboravite, prvi trening je besplatan!

ADRESA

Arsenija Čarnojevića 49
22000 Sremska Mitrovica

TELEFON

+381 63 513672

EMAIL

fitnesscentarwin@yahoo.com

WEBSITE

www.winfitnescentar.com

PITAJTE NAS

Odgovorićemo na sva Vaša pitanja.

POŠALJITE NAM PORUKU

KONTAKT INFORMACIJE

Arsenija Čarnojevića 49
22000 Sremska Mitrovica
+381 63 513672
fitnesscentarwin@gmail.com

Ukoliko imate predloga kako da budemo još bolji pošaljite nam e-mail i uskoro ćemo stupiti u kontakt.